Blog

PVC laminaat vloer

PVC laminaat is gemaakt van polyvinylchloride, een soort kunststof. De dunne en flexibele stroken zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Door de voelbare en zichtbare houtstructuur lijkt een PVC vloer dan ook op een vloer met houten planken, terwijl hij de voordelen biedt van een kunststof vloer. De decorlaag is in verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar, waardoor er voor elke interieurstijl een passende design te vinden is. PVC laminaat vloeren zijn populair in particuliere woonhuizen, maar ook in openbare gelegenheden en bedrijven wordt steeds meer gekozen voor de sterke eigenschappen van deze vloer.

PVC laminaat, de voordelen

  • Stil en geluiddempend
  • Warm en comfortabel
  • Sterk en duurzaam (volledig recyclebaar)
  • Slijtvast
  • Voordelig in aanschaf
  • Gemakkelijk in onderhoud
  • Hygiënisch
  • Allergievriendelijk
  • Vanwege de goede geleiding zeer geschikt voor vloerverwarming en -verkoeling
  • Aanbrengen van plinten is niet noodzakelijk
  • Bij klik PVC: beschadigde stroken zijn eenvoudig te vervangen
  • Geschikt voor elk vertrek
  • Verlijmd PVC laminaat is geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes.
  • Niet van echt hout te onderscheiden
  • Werkt brandvertragend

PVC laminaat, de nadelen

  • Om indrukken in de vloer te voorkomen, moeten stoel- en tafelpoten worden voorzien van beschermvilt
  • PVC is een thermoplast, wat betekent dat de vloer zacht wordt bij temperaturen boven de 60° of bij langdurige blootstelling aan zonlicht. Met behulp van zonwering kan de vloer hier tegen beschermd worden
  • Duurder dan gewoon laminaat
  • Op goedkopere varianten met een toplaag van minder dan 0,3 mm kunnen snel krassen ontstaan
  • Bij grote temperatuurschommelingen of slechte acclimatisering kunnen kieren ontstaan
  • Verlijmd PVC is lastig te leggen door de doe-het-zelver
  • Goedkope, niet gecertificeerde merken kunnen lood of andere gevaarlijke stoffen bevatten

De geschikte vloer kiezen en leggen

Wanneer u besloten heeft PVC laminaat te (laten) leggen, heeft u, naast de keuze uit verschillende kleuren, formaten, diktes, slijtlagen en stijlen, tevens de keuze uit een verlijmde of een zwevende vloer. Bij verlijmen wordt de PVC vloer op een geëgaliseerde ondergrond vastgelijmd. Een voordeliger alternatief, tevens eenvoudiger zelf te plaatsen, is een zwevende PVC vloer, waarbij de stroken los op de ondergrond geplaatst worden. De manier van leggen is gelijk aan het leggen van laminaat. Ook hierbij moet de ondergrond vlak zijn. Anders dan bij verlijmen, brengt zwevend PVC laminaat geen schade aan aan de originele ondergrond. Een zwevende vloer is daarentegen weer minder stabiel. Verlijmde PVC vloeren leveren het hoogste rendement bij vloerverwarming en zijn uitermate geschikt voor gebruik in badkamers, keukens en andere vochtige ruimtes.

PVC laminaat hoeft niet gezaagd te worden en u kunt de stroken eenvoudig bijsnijden om de gewenste maat te krijgen. Het materiaal is erg dun en moet daarom op een compleet platte ondergrond gelegd worden. Het is wenselijk, de ondergrond eerst te egaliseren. Is de ondergrond reeds vlak genoeg, dan kan worden volstaan met het leggen van een speciale ondervloer. Egaliseren of een ondervloer is noodzakelijk, omdat het PVC zo dun is, dat elke oneffenheid hier duidelijk door te zien zou zijn. Ook kan PVC laminaat niet direct op tapijt of een andere stoffen ondergrond gelegd worden. Het harde materiaal kan door een te zachte ondergrond beschadigd raken.

Reflectiegeluid

Reflectiegeluid is het geluid dat wordt weerkaatst in de ruimte waar het laminaat ligt. Bij een dunne vloer is het geluid eerder hoorbaar dan bij een dikkere vloer. Wanneer u in een appartement woont kunt u, om reflectiegeluid te verminderen, de vloer beter niet verlijmen, maar wel een geluiddempende ondervloer leggen. In vertrekken met een betonnen ondergrond kan het best gebruik gemaakt worden van een ondervloer die een soortgelijk of lichter gewicht heeft dan de PVC vloer. Op een houten ondergrond kunt u ondervloertegels plaatsen voor meer stabiliteit, waardoor het geluid verminderd wordt.

Onderhoud van PVC laminaat

Een PVC laminaat vloer is eenvoudig te onderhouden. Wanneer u hem regelmatig op de juiste manier reinigt, zult u lang van uw vloer kunnen genieten. Als voorzorgsmaatregelen kunt u bij de buitendeuren goede schoonloopmatten leggen, zodat vocht, vuil en kleine steentjes geen kans maken. Plaats vilt onder stoelen en tafels en til zware meubelen op in plaats van ze te verschuiven. Wanneer u gebruik maakt van een bureaustoel, kunt u hier het best zachte wielen onder plaatsen. Plaats bloempotten nooit rechtstreeks op de vloer, want dan kan er zich vocht ophopen onder de bloempot.

Voor het dagelijks onderhoud kunt u een stofzuiger met een zachte borstelmond gebruiken. Een keer per week dweilen met lauw water en een voor PVC vloeren geschikt reinigingsmiddel volstaat. Let hierbij wel op de juiste dosering van het middel. Gemorste vloeistoffen dient u zo snel mogelijk te verwijderen, om vlekken te voorkomen. Omdat PVC niet bestand is tegen hoge temperaturen, wordt schoonmaken met een stoomreiniger ten zeerste afgeraden.

Een PVC vloer: zo gelegd en gemakkelijk schoon te maken

Een tijdje geleden hebben we een PVC vloer aangeschaft om onze hal op de eerste verdieping een nieuwe look te geven. We hebben expres gekozen voor een PVC vloer, aangezien er veel in de hal gelopen wordt en er ook regelmatig resten van cosmeticaproducten op de vloer komen. Omdat een PVC vloer gemakkelijk schoon te maken is, leek dit ons de beste keuze.

Het leggen van de PVC vloer
Om geld te besparen, besloten we de vloer zelf te leggen. In het begin leek dit heel lastig, maar ik kwam er al snel achter dat het leggen van een PVC vloer helemaal niet zo moeilijk is met de juiste handleiding. Je moet niet zomaar beginnen met het leggen van de vloer, want dan gaat het fout. Houd je er een beschrijving bij, dan gaat het leggen veel beter en gemakkelijker. Al met al was ik helemaal niet lang bezig met het leggen van de vloer, terwijl ik nog nooit eerder een vloer heb gelegd.

Het schoonmaken van de vloer
Achteraf biedt de PVC vloer mij precies wat ik wilde dat de vloer zou bieden: een vloer die je gemakkelijk schoon kunt maken, maar die er wel mooi uit ziet. Een tijdje terug knoeide ik bijvoorbeeld tandpasta op de vloer, maar dit had ik er een mum van tijd vanaf gehaald. Andere producten, zoals shampoo en zelfs de nagellakremover van mijn dochter, had ik ook zo van de vloer af geveegd. De wekelijkse reiniging doen we binnen enkele minuten met de stofzuiger en dweil en dat gaat prima.

Ik kan de PVC vloer aan iedereen aanraden en zeker als je een mooie vloer wil die je gemakkelijk schoon kunt maken.

Mijn ervaring met de PVC vloer
De houten vloer in de woonkamer was echt aan vervanging toe en door negatieve ervaringen met houten vloeren in het verleden, besloten we in een PVC vloer met houtlook te investeren. Ik stond niet meteen achter deze investering, maar mijn vrouw liet me zien in welke maten PVC vloeren op houten vloeren kunnen lijken. Toen ik zag dat er bijna geen verschil was, hebben we toch een PVC vloer gekocht.

Het leggen van de PVC vloer
Ik heb nog nooit eerder een vloer gelegd en besloot dat ik dit ook dit keer niet zelf ging doen. Het heeft me een beetje extra geld gekost, maar ik heb hier geen spijt van gehad. Mijn vloer ligt er nu namelijk mooi in en ik ben zeker van mening dat het eindresultaat met mijn eigen knutselen niet zo mooi was geworden.

Het weinige onderhoud van de vloer
De reden dat we geen houten vloer meer wilden, had voornamelijk te maken met het onderhoud van onze oude vloer. We moesten de vloer bijna iedere maand behandelen met speciale schoonmaakmiddelen en als we dit niet deden, zag de vloer er echt niet meer mooi uit. Een PVC vloer is wat dat betreft echt een eyeopener, want deze vloer heeft bijna geen onderhoud nodig. Even met de stofzuiger en dweil over de vloer heen en het lijkt net of de vloer er net pas ligt.

Nadelen van de PVC vloer: zijn er vrijwel niet
Tot nu toe heb ik eigenlijk nog geen nadelen ondervonden aan de PVC vloer. Ik dacht dat de vloer er heel anders uit zou zien als een houten vloer, maar ik moet zeggen dat dit me echt meevalt. Natuurlijk zie je wel een beetje verschil, maar dit vind ik zelf geen probleem. Zeker niet als je naar de vele voordelen van de vloer kijkt, vooral op het gebied van onderhoud. Onze honden moesten even wennen aan de nieuwe vloer en waren de eerste dagen veel aan het krabben, maar hier zie je gelukkig niets van. De vloer lijkt dan ook van uitstekende kwaliteit te zijn en hier zijn we erg blij mee.

PVC vloer gekocht: erg blij mee!
Een tijdje geleden heb ik een PVC vloer gekocht voor in de keuken. Ik was de lelijke vetspetters op mijn witte tegelvloer zo zat, dat ik besloot een donkere (en gemakkelijk te reinigen) PVC vloer te kopen. Kijk ik nu op deze beslissing terug, dan ben ik er nog steeds erg blij mee. Je ziet niets zitten op de vloer en als ik toch schoon wil maken, is dit echt zo gebeurd. Ook ziet de vloer er echt hoogwaardig uit en krijg ik veel complimentjes. Helemaal top, ik kan de vloer echt aanraden.

Wie goed kiest, heeft veel plezier aan zijn PVC vloer. Ervaringen.

Badkamer
We willen vloerverwarming in onze badkamer laten leggen en waren op zoek naar een geschikte vloerbedekking. Van vrienden hoorden we over een PVC bekleding. Dus zijn we gaan zoeken en navragen. Al snel bleek dat een PVC vloer veel beter is dan laminaat, aangezien het geen water door laat. Mits het goed gelegd is uiteraard. Bij laminaat is de kans op schimmels groot, omdat er water tussen de kieren doorsijpelt. Een ander voordeel is dat PVC goedkoper is en eerlijk gezegd erg mooi. Het is makkelijk te onderhouden en is in allerlei vormen en printen verkrijgbaar. Onze keuze staat vast. De nieuwe badkamer laten we voorzien van een PVC vloer.

Egaliseren
Omdat we zo langzaam op leeftijd zijn gekomen, hebben we besloten om het hele huis drempelvrij te maken. De keuze voor een PVC vloer leek ons dan ook ideaal om onze wens te kunnen verwezenlijken. Helaas merkten we na een paar weken dat het PVC bobbels vertoonde en er hele kleine scheurtjes ontstonden. We zijn met het bedrijf, dat het PVC gelegd heeft, gaan praten en al snel bleek dat het werk wel snel gerealiseerd was, maar minder zorgvuldig. Want ze hadden de vloer niet geëgaliseerd, waardoor alle oneffenheden langzaam, maar zeker, zichtbaar werden. Alhoewel het even wat ‘ondersteuning’ behoefde, is uiteindelijk de zaak opgelost en heeft men, zonder verdere kosten, het PVC verwijderd, de vloer geëgaliseerd en een nieuwe vloer gelegd. Sinds die tijd? Niets dan lof. Heerlijk om op te lopen. Makkelijk schoon te houden en, een extra voordeeltje, het is geluidsarm. Mocht iets vallen, dan is er minder geluid dan toen we onze oude vloer hadden. Dus zorg dat de vloer egaal is en laat je niets anders vertellen.

Stookkosten
Om aan energiebesparing te doen, besloten we vloerverwarming te nemen. Na een jaar kunnen we zonder enige terughoudendheid zeggen dat onze stookkosten flink lager uitvallen. Dat heeft overigens ook te maken met de bekleding waar we voor kozen. We kregen een tip om een PVC vloer te nemen, aangezien PVC relatief dun is en daardoor de warmte beter door laat. Dit is trouwens niet de enige reden waarom we blij zijn die tip gevolgd te zijn. We hebben een PVC vloer die na een jaar intensief te zijn gebruikt er nog steeds als nieuw uit ziet. Geen naadvorming of doortekenen. Hij is lekker makkelijk in het onderhoud, ideaal voor kinderen om op te spelen en zelfs een glas wijn dat valt, veroorzaakt geen problemen. Een stukje keukenrol en klaar. Gezien al deze positieve ervaringen hebben we besloten ook de hele bovenverdieping van PVC vloeren te voorzien.

PVC vloer zelf gelegd
In principe is een PVC vloer makkelijk zelf te leggen. Waar we wel achter kwamen is dat de beschermende folie goed moet zijn. Het voelde alsof er op bepaalde plekken water onder de PVC gelopen was. Omdat dit niet prettig liep en we ook het idee hadden dat er iets mis was, hebben we een vakman laten komen. Wat bleek? Het golven van de vloer ontstond door de folie. Dus, alles oppakken, andere folie plaatsen, opnieuw leggen en sindsdien zijn we bijzonder tevreden.

Verkeerde keuze
Toen we besloten om voor een PVC vloer te kiezen en hem zelf te leggen, hebben we voor klik PVC gekozen. Nu weten we beter, want dit moet je niet met vloerverwarming combineren. De warmte blijf onder het PVC hangen, waardoor we meer stookten dan nodig was. We hebben informatie ingewonnen en op internet gezocht en we kwamen er achter dat we te snel voor de makkelijke variant gekozen hadden. Het klik PVC is naar de slaapkamers verhuisd en beneden ligt nu een ‘gewone’ PVC vloer. Doordat het PVC direct op de vloer geplakt wordt, laat het de warmte 100% door. Heerlijk, met name als het buiten super koud is. Altijd warme voeten.

Toplaag
Als leek kies je wat je mooi vindt. Gelukkig wil mijn partner graag weten waarom er verschil is in materiaal en wat dat oplevert. Zoals de toplaag van de PVC vloer waarvoor we gekozen hadden. Je kunt namelijk verschillende diktes toplaag kopen. Dit heeft te maken met de warmteweerstand en de stroefheid van het PVC. Zo wil je in een natte ruimte of in de keuken graag een hogere stroefheid om uitglijden te voorkomen. Terwijl je bij vloerverwarming graag een grote doorgeefcapaciteit wilt. We hebben, dankzij de nieuwsgierigheid van mijn partner precies dat gekregen wat we wilden en zijn zeer tevreden. Onze tip? Vraag even wat verder!

Onze ervaring met een PVC vloer

Wij houden van vloeren met een historische uitstraling bedekt met hout, steen of keramiek. Maar laten we eerlijk zijn: deze materialen kunnen vaak erg duur zijn, een laag comfort hebben en vereisen vaak meer zorg en aandacht waar wij geen tijd of energie voor hebben. Daarom hebben wij besloten om een pvc-vloer te nemen. Het zijn erg duurzame en betaalbare vloeren die resistent zijn tegen vrijwel alles. Wat wij ook heel erg fijn vinden aan deze vloeren is dat ze antislip zijn, je zult dus niet uitglijden. Geen wonder dat pvc- vloeren vaak te vinden zijn in keukens, badkamers of in de gang. Wij hebben de pvc- vloer in de keuken geplaatst.

Onze vloer is gemaakt van flexibel PVC. Het zijn rigide tegels van een combinatie van vinyl en gemalen kalksteen. Sinds het midden van de 20e eeuw zijn PVC erg populair aan het worden en het is nog steeds in ontwikkeling. Wat wij vooral belangrijk vinden is dat het duurzame vloeren zijn, die snel en makkelijk geplaatst kunnen worden. Daarnaast is er een breed scala aan aanbod van verschillende kleuren, patronen en texturen. Wij hebben een pvc-vloer in de keuken geplaatst, omdat de vloer water- en vlek bestendig is. In de keuken krijg je altijd wel te maken met vlekken en morsen. Een pvc-vloer is in dat opzicht veelzijdig en het biedt een goede duurzaamheid voor de kosten. Voordat wij een pvc-vloer hebben aangeschaft hebben wij natuurlijk de voordelen en de nadelen ervan tegenover elkaar geplaatst. De voordelen die voor ons sterk naar vormen kwamen zijn in een aantal woorden te benoemen. Ten eerste, zoals eerdergenoemd, zijn het erg duurzame vloeren die lang mee gaan. Ten tweede is het lopen op een pvc-vloer erg comfortabel en het vermindert ruis. Als u een gezin heeft met kinderen of huisdieren, dan is dit ook een goede optie voor in de woonkamer. Ten derde is het ook minder duur dan veel andere vloeropties en het is erg eenvoudig te plaatsen en te onderhouden. Ten slotte worden pvc- vloeren geleverd in een breed sale aan kleuren en patronen die in elk interieur passen. Maar aan de andere kanten moet je wel bedenken dat een pvc-vloer niet bestand is tegen hele zware lasten en het kan beschadigd worden door scherpe voorwerpen. Ook hebben wij gelezen dat de kleur van deze vloeren kan vervagen als zij bloot staan aan te veel directe zonlicht. Deze nadelen gelden vooral als iemand van plan is om een PVC buitenshuis te plaatsen, dan is het waarschijnlijk geen goede optie. Voor ons gelden deze nadelen niet.

Hoe hebben wij de vloer geplaatst in de keuken?

De sleutel om een pvc-vloer succesvol te plaatsen ligt eigenlijk onder de vloer zelf. Het is erg van belang dat er een glad oppervlak is, anders zijn de hobbels zichtbaar en dat wil je niet. Wij hebben voor onder de pvc-vloer multiplex platen als ondervloer gebruikt. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een recht oppervlak is ontstaan. Wij hebben voorheen een laminaat vloer gehad in de keuken. Je kunt al bedenken dat dit niet erg verstandig is, omdat een laminaat vloer niet overleeft in een keuken waar vaak wordt gemorst met water. Wij hebben zelf dus eerst de laminaat vloer eruit gehaald. Wat ik mij wel kan voorstellen is dat veel mensen al een pvc-vloer hebben en dat ze bij het plaatsen van een nieuwe pvc-vloer de nieuwe laag over de oude laag plaatsen. Uit ervaring weet ik dat dit niet verstandig is, omdat het effect van de vloer dan verdwijnt. Daarnaast krijg je ook het probleem dat het patroon van je vorige vloer zichtbaar zal worden op de bovenste laag, dus op de nieuwe vloer. Het is ook mogelijk om de pvc- vloer gelijk op het beton te plaatsen, maar nogmaals ik denk dat het dan niet een mooi geheel zal worden. Wij hebben ervoor gekozen om er een multiplex laag onder te doen, omdat dit ook een beter gevoel geeft onder de voet. Uiteindelijk moeten we wel vaak staan en koken in de keuken, dus voor ons is het belangrijk dat het comfortabel aanvoelt. Wij hebben de vloer zelf aangelegd. Het is erg simpel en de fabrikant geeft vaak ook de tips en stappen aanwijzing die gevolgd moet worden. Daarbij komt kijken dat onze keuken een kleine oppervlakte heeft, dus het was prima te doen. Wel kan ik me voorstellen dat wanneer je besluit een hele woonkamer, keuken en badkamer te bedekken met een pvc- vloer dat je ervoor kiest om een professional hiervoor in te schakelen. Dit zal ervoor zorgen dat er een gladde en professionele uitstraling bereikt zal worden.