Wie goed kiest, heeft veel plezier aan zijn PVC vloer. Ervaringen.

Badkamer
We willen vloerverwarming in onze badkamer laten leggen en waren op zoek naar een geschikte vloerbedekking. Van vrienden hoorden we over een PVC bekleding. Dus zijn we gaan zoeken en navragen. Al snel bleek dat een PVC vloer veel beter is dan laminaat, aangezien het geen water door laat. Mits het goed gelegd is uiteraard. Bij laminaat is de kans op schimmels groot, omdat er water tussen de kieren doorsijpelt. Een ander voordeel is dat PVC goedkoper is en eerlijk gezegd erg mooi. Het is makkelijk te onderhouden en is in allerlei vormen en printen verkrijgbaar. Onze keuze staat vast. De nieuwe badkamer laten we voorzien van een PVC vloer.

Egaliseren
Omdat we zo langzaam op leeftijd zijn gekomen, hebben we besloten om het hele huis drempelvrij te maken. De keuze voor een PVC vloer leek ons dan ook ideaal om onze wens te kunnen verwezenlijken. Helaas merkten we na een paar weken dat het PVC bobbels vertoonde en er hele kleine scheurtjes ontstonden. We zijn met het bedrijf, dat het PVC gelegd heeft, gaan praten en al snel bleek dat het werk wel snel gerealiseerd was, maar minder zorgvuldig. Want ze hadden de vloer niet geëgaliseerd, waardoor alle oneffenheden langzaam, maar zeker, zichtbaar werden. Alhoewel het even wat ‘ondersteuning’ behoefde, is uiteindelijk de zaak opgelost en heeft men, zonder verdere kosten, het PVC verwijderd, de vloer geëgaliseerd en een nieuwe vloer gelegd. Sinds die tijd? Niets dan lof. Heerlijk om op te lopen. Makkelijk schoon te houden en, een extra voordeeltje, het is geluidsarm. Mocht iets vallen, dan is er minder geluid dan toen we onze oude vloer hadden. Dus zorg dat de vloer egaal is en laat je niets anders vertellen.

Stookkosten
Om aan energiebesparing te doen, besloten we vloerverwarming te nemen. Na een jaar kunnen we zonder enige terughoudendheid zeggen dat onze stookkosten flink lager uitvallen. Dat heeft overigens ook te maken met de bekleding waar we voor kozen. We kregen een tip om een PVC vloer te nemen, aangezien PVC relatief dun is en daardoor de warmte beter door laat. Dit is trouwens niet de enige reden waarom we blij zijn die tip gevolgd te zijn. We hebben een PVC vloer die na een jaar intensief te zijn gebruikt er nog steeds als nieuw uit ziet. Geen naadvorming of doortekenen. Hij is lekker makkelijk in het onderhoud, ideaal voor kinderen om op te spelen en zelfs een glas wijn dat valt, veroorzaakt geen problemen. Een stukje keukenrol en klaar. Gezien al deze positieve ervaringen hebben we besloten ook de hele bovenverdieping van PVC vloeren te voorzien.

PVC vloer zelf gelegd
In principe is een PVC vloer makkelijk zelf te leggen. Waar we wel achter kwamen is dat de beschermende folie goed moet zijn. Het voelde alsof er op bepaalde plekken water onder de PVC gelopen was. Omdat dit niet prettig liep en we ook het idee hadden dat er iets mis was, hebben we een vakman laten komen. Wat bleek? Het golven van de vloer ontstond door de folie. Dus, alles oppakken, andere folie plaatsen, opnieuw leggen en sindsdien zijn we bijzonder tevreden.

Verkeerde keuze
Toen we besloten om voor een PVC vloer te kiezen en hem zelf te leggen, hebben we voor klik PVC gekozen. Nu weten we beter, want dit moet je niet met vloerverwarming combineren. De warmte blijf onder het PVC hangen, waardoor we meer stookten dan nodig was. We hebben informatie ingewonnen en op internet gezocht en we kwamen er achter dat we te snel voor de makkelijke variant gekozen hadden. Het klik PVC is naar de slaapkamers verhuisd en beneden ligt nu een ‘gewone’ PVC vloer. Doordat het PVC direct op de vloer geplakt wordt, laat het de warmte 100% door. Heerlijk, met name als het buiten super koud is. Altijd warme voeten.

Toplaag
Als leek kies je wat je mooi vindt. Gelukkig wil mijn partner graag weten waarom er verschil is in materiaal en wat dat oplevert. Zoals de toplaag van de PVC vloer waarvoor we gekozen hadden. Je kunt namelijk verschillende diktes toplaag kopen. Dit heeft te maken met de warmteweerstand en de stroefheid van het PVC. Zo wil je in een natte ruimte of in de keuken graag een hogere stroefheid om uitglijden te voorkomen. Terwijl je bij vloerverwarming graag een grote doorgeefcapaciteit wilt. We hebben, dankzij de nieuwsgierigheid van mijn partner precies dat gekregen wat we wilden en zijn zeer tevreden. Onze tip? Vraag even wat verder!