Onze ervaring met een PVC vloer

Wij houden van vloeren met een historische uitstraling bedekt met hout, steen of keramiek. Maar laten we eerlijk zijn: deze materialen kunnen vaak erg duur zijn, een laag comfort hebben en vereisen vaak meer zorg en aandacht waar wij geen tijd of energie voor hebben. Daarom hebben wij besloten om een pvc-vloer te nemen. Het zijn erg duurzame en betaalbare vloeren die resistent zijn tegen vrijwel alles. Wat wij ook heel erg fijn vinden aan deze vloeren is dat ze antislip zijn, je zult dus niet uitglijden. Geen wonder dat pvc- vloeren vaak te vinden zijn in keukens, badkamers of in de gang. Wij hebben de pvc- vloer in de keuken geplaatst.

Onze vloer is gemaakt van flexibel PVC. Het zijn rigide tegels van een combinatie van vinyl en gemalen kalksteen. Sinds het midden van de 20e eeuw zijn PVC erg populair aan het worden en het is nog steeds in ontwikkeling. Wat wij vooral belangrijk vinden is dat het duurzame vloeren zijn, die snel en makkelijk geplaatst kunnen worden. Daarnaast is er een breed scala aan aanbod van verschillende kleuren, patronen en texturen. Wij hebben een pvc-vloer in de keuken geplaatst, omdat de vloer water- en vlek bestendig is. In de keuken krijg je altijd wel te maken met vlekken en morsen. Een pvc-vloer is in dat opzicht veelzijdig en het biedt een goede duurzaamheid voor de kosten. Voordat wij een pvc-vloer hebben aangeschaft hebben wij natuurlijk de voordelen en de nadelen ervan tegenover elkaar geplaatst. De voordelen die voor ons sterk naar vormen kwamen zijn in een aantal woorden te benoemen. Ten eerste, zoals eerdergenoemd, zijn het erg duurzame vloeren die lang mee gaan. Ten tweede is het lopen op een pvc-vloer erg comfortabel en het vermindert ruis. Als u een gezin heeft met kinderen of huisdieren, dan is dit ook een goede optie voor in de woonkamer. Ten derde is het ook minder duur dan veel andere vloeropties en het is erg eenvoudig te plaatsen en te onderhouden. Ten slotte worden pvc- vloeren geleverd in een breed sale aan kleuren en patronen die in elk interieur passen. Maar aan de andere kanten moet je wel bedenken dat een pvc-vloer niet bestand is tegen hele zware lasten en het kan beschadigd worden door scherpe voorwerpen. Ook hebben wij gelezen dat de kleur van deze vloeren kan vervagen als zij bloot staan aan te veel directe zonlicht. Deze nadelen gelden vooral als iemand van plan is om een PVC buitenshuis te plaatsen, dan is het waarschijnlijk geen goede optie. Voor ons gelden deze nadelen niet.

Hoe hebben wij de vloer geplaatst in de keuken?

De sleutel om een pvc-vloer succesvol te plaatsen ligt eigenlijk onder de vloer zelf. Het is erg van belang dat er een glad oppervlak is, anders zijn de hobbels zichtbaar en dat wil je niet. Wij hebben voor onder de pvc-vloer multiplex platen als ondervloer gebruikt. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een recht oppervlak is ontstaan. Wij hebben voorheen een laminaat vloer gehad in de keuken. Je kunt al bedenken dat dit niet erg verstandig is, omdat een laminaat vloer niet overleeft in een keuken waar vaak wordt gemorst met water. Wij hebben zelf dus eerst de laminaat vloer eruit gehaald. Wat ik mij wel kan voorstellen is dat veel mensen al een pvc-vloer hebben en dat ze bij het plaatsen van een nieuwe pvc-vloer de nieuwe laag over de oude laag plaatsen. Uit ervaring weet ik dat dit niet verstandig is, omdat het effect van de vloer dan verdwijnt. Daarnaast krijg je ook het probleem dat het patroon van je vorige vloer zichtbaar zal worden op de bovenste laag, dus op de nieuwe vloer. Het is ook mogelijk om de pvc- vloer gelijk op het beton te plaatsen, maar nogmaals ik denk dat het dan niet een mooi geheel zal worden. Wij hebben ervoor gekozen om er een multiplex laag onder te doen, omdat dit ook een beter gevoel geeft onder de voet. Uiteindelijk moeten we wel vaak staan en koken in de keuken, dus voor ons is het belangrijk dat het comfortabel aanvoelt. Wij hebben de vloer zelf aangelegd. Het is erg simpel en de fabrikant geeft vaak ook de tips en stappen aanwijzing die gevolgd moet worden. Daarbij komt kijken dat onze keuken een kleine oppervlakte heeft, dus het was prima te doen. Wel kan ik me voorstellen dat wanneer je besluit een hele woonkamer, keuken en badkamer te bedekken met een pvc- vloer dat je ervoor kiest om een professional hiervoor in te schakelen. Dit zal ervoor zorgen dat er een gladde en professionele uitstraling bereikt zal worden.