PVC vloeren schoonmaken

Als je naar een PVC vloer denkt en de gladde structuur van het materiaal ziet, dan denk je: die vloer zal heel gemakkelijk schoon te maken zijn. Dat is ook zo, want een PVC vloer heeft niet zoveel onderhoud nodig en is mede daarom een veel gekozen vloer vandaag de dag, maar je moet wel weten wat je doet. Welke middelen kun je het best gebruiken om je mooie vloer te reinigen en welke niet?

Handige producten

James Vinyl & PVC reiniger Beschermt & Herstelt

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.9 van de 5 sterren uit 12 reviews

Dumby PVC Reiniger - 1 liter

Bekijk de prijs bij bol.com
Er zijn nog geen beoordelingen voor dit product.

Fris PVC | Vinyl reiniger 1L

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 3.7 van de 5 sterren uit 3 reviews

Je wilt tenslotte niet je vloer beschadigen door op een verkeerde manier schoon te maken. Doe je het op de goede manier, dan kun je nog vele jaren genieten van deze duurzame soort vloer. Het fijne is dat het een hygienische vloer is, juist omdat er niet zoveel onderhoud nodig is en een PVC vloer gemakkelijk en snel schoon te maken is. Dat komt onder meer doordat veel van deze vloeren bij aankoop al een beschermlaag hebben. Waar mensen vroeger vele uren stonden de schrobben om hun vloer schoon te krijgen, inclusief behandelingen met boenwas, reinig je vandaag de dag vloeren in een mum van tijd. Zeker als het gaat om een PVC vloer. Vaak hebben deze vloeren niet eens naden of kieren, zodat je in 1 keer lekker door kunt met schoonmaken en niet hoeft te letten op water dat hierin blijft hangen. Simpelweg omdat het 1 gladde, toegankelijke vloer is.

PVC vloer dweilen

Ligt er stof op je PVC vloer, dan kun je dit simpelweg verwijderen met een stofzuiger of een handstofzuiger. Wil je even snel iets van je vloer afhalen, dan kun je ook gewoon de bezem pakken voor een oppervlakkige reiniging. Het is ook mogelijk om een PVC vloer te reinigen met microvezeldoekjes of een mop met microvezels. Want wil je de vloer dweilen, dan kan dat ook. Gebruik niet te warm water, want dat is niet goed voor de vloer. Vaak is het niet eens nodig om schoonmaakmiddelen toe te voegen aan het water, want met producten als chloor of allesreiniger moet je enorm uitkijken vanwege het beschadigen van de vloer. Deze producten zijn vaak zo sterk en agressief, dat ze de vloer aantasten. Kijk hier dus echt mee uit.

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ slaat ook op PVC vloeren. Je kunt de vloer zo schoon mogelijk houden door een schoonloopmat neer te leggen. Zo wordt het meeste vuil al tegengehouden bij de deur en zo wordt het schoonmaken je bespaard. Ook waterschade kan voorkomen worden door plantenpotten die op de grond staan, altijd op een schoteltje te zetten. Want komt er eenmaal een aanzienlijke hoeveelheid water op een PVC vloer dat niet gelijk weggehaald wordt, dan loop je de kans op lelijke kringen die niet meer weg te poetsen zijn. Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je iets morst op de vloer, maar dan doe je er goed aan om dit zo snel mogelijk weg te halen. Daarbij is het een handige tip om niet te wrijven maar te deppen, want met wrijven kan de vloeistof in de vloer zelf trekken en ook dit kan zorgen voor vlekken die er niet meer uit gaan.

PVC vloer reinigen met stoomreiniger

Veel mensen met een PVC vloer twijfelen of ze hun vloer kunnen reinigen met een stoomreiniger. Het is beter om dit niet te doen. Reinigen met alleen water is vaak afdoende. Wanneer je de vloer schoonmaakt met een stoomreiniger, is er de kans dat de vloer krom trekt of dat de lijm onder de vloer loslaat vanwege de stoom. En dat wil je natuurlijk niet, want dat is funest voor je mooie vloer!

PVC vloer onderhoudsmiddelen

Wil je toch je PVC vloer schoonmaken met meer dan alleen water, dan zijn er onderhoudsmiddelen te koop speciaal voor een PVC vloer, zoals reinigers en polishers die de vloer net weer even dat beetje extra kunnen geven. Het hangt van de fabrikant af welke middelen je kunt gebruiken, dus het best kun je informeren bij je fabrikant of vloerverkoper om zo te weten te komen welke onderhoudsmiddelen jij het best kunt gebruiken om je vloer in zo’n optimaal mogelijke conditie te houden.

Genieten is het devies

Je merkt: je hoeft met een PVC vloer niet veel tijd te investeren in schoonmaken. Genieten is het devies! Om precies te zijn: genieten van een prachtige, duurzame, onderhoudsvriendelijke vloer die echt wel wat kan hebben. Geen probleem dus als er een keer een glaasje water omvalt op je PVC vloer. Je dweilt het simpelweg op en ziet er daarna helemaal niets meer van.

Lees meer over het leggen van een PVC vloer of lees meer over het schoonmaken van een PVC vloer